Wycieczka do laboratorium Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska
27 lutego 2017r., Pani Hanna Górka – Czajka z Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Åšrodowiska w Poznaniu – Delegatura w Lesznie, oprowadziÅ‚a klasÄ™ I po laboratorium. MogliÅ›my zobaczyć min. jak sprawdza siÄ™ czystość wody i powietrza, jak wyposażone jest laboratorium, jak pobiera siÄ™ próby do badaÅ„.
Zdjęcia
Konkurs "Pij mleko będziesz wielki"
W Zasadniczej Szkole Zawodowej, 16 i 17 lutego 2017r. odbyÅ‚ siÄ™ konkurs „Pij mleko bÄ™dziesz wielki!”, majÄ…cy na celu propagowanie racjonalnego odżywiania wÅ›ród mÅ‚odzieży.
W tej edycji łącznie wzięło udział: 26 uczniów w tym:
- 8 osób z klasy I
- 6 z klasy IIa
- 3 z klasy IIb
- 9 z klasy III
Mimo zaskakujÄ…cych pytaÅ„ np. „Ile waży przeciÄ™tnie krowa?” lub „Które zwierzÄ™ta dajÄ… na Å›wiecie najwiÄ™cej mleka?”, walka o podium byÅ‚a zaciÄ™ta. SkoÅ„czyÅ‚o siÄ™ dogrywkÄ….
Ostatecznie pierwsze miejsce zajęła Basia z klasy I, drugie – Tobiasz z klasy I, trzecie – Justyna z klasy IIa
Tylko jednym punktem przegrali: Angelika, Daniel, Adam i Piotr.
ZwyciÄ™zcom konkursu oraz wszystkim uczestnikom, gratulujÄ™ wiedzy i zaciÄ™tej, „mlecznej” konkurencji!
Zdjęcia
Â
Spotkanie uczniów szkoły zawodowej w tłusty czwartek
Historia tłustego czwartku sięga czasów starożytnych, kiedy to w Rzymie bawiono się hucznie, by powitać nadchodzącą wiosnę i pożegnać zimę. Wtedy ludzie zajadali się tłustymi mięsami i popijali je alkoholem, do których zajadano pączki, robione z ciasta chlebowego. Nie były one słodkie, lecz nadziewane słoniną.
W naszej tradycji tłusty czwartek to zawsze ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Jako że Wielkanoc jest świętem ruchomym, Tłusty Czwartek nie wypada co roku w ten sam dzień.
Dzień ten był kiedyś początkiem Tłustego Tygodnia, czyli czasu wielkiego obżarstwa. Pozwalano sobie na ogromne ilości tłustych mięs, kapustę ze skwarkami, słoninę. Dlatego też ostatnie dni karnawału nazywano wtedy mięsopustem, zapustem lub ostatkami. Należało najeść się do syta i wybawić przed zbliżającymi się 40 dniami postu, kiedy katolicy powinni zachować wstrzemięźliwość i umiarkowanie także w jedzeniu i piciu.
Tradycja jedzenia pÄ…czków na sÅ‚odko pojawiÅ‚a siÄ™ w Polsce w XVI wieku. Dawniej przygotowujÄ…c te sÅ‚odkie drożdżowe ciastka do Å›rodka niektórych wkÅ‚adano orzechy i migdaÅ‚y, a osoba, która trafiÅ‚a akurat na pÄ…czek z „niespodziankÄ…” miaÅ‚a cieszyć siÄ™ szczęściem przez caÅ‚e życie.
Kolejny przesąd głosił, że ten, kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, będzie skazany na niepowodzenia w przyszłości.
Idealny pączek powinien być pulchny, ale lekko zapadnięty w środku, co świadczy o tym, że ciasto ma dobrą konsystencję. Pączki powinny też mieć jasną obwódkę wokół, dzięki czemu poznamy, że tłuszcz na którym były smażone był świeży.
SMACZNEGO!
Zdjęcia
Â
W Zasadniczej Szkole Zawodowej odbyły się połowinki klasy IIa
Zdjęcia |